Sosyal bir devlet olan İngiltere’de genel sağlık hizmetleri NHS (National Health Service-Millî Sağlık Hizmeti) adı altında ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ancak diş tedavileri ve numaralı gözlük temini ise gelir durumunuza bağlı olmakla birlikte genellikle ücretlidir. Ayrıca herhangi bir muayene sonucu ilaç yazıldığı takdirde £8 (sekiz sterlin) katkı payı ödenmesi gerekmektedir. Bunun yanında gelir seviyesi düşük olan ve belirli bir miktarın altında birikimi olanlar tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmektedir.
Ancak İngiltere’ye çalışma vizesi ve öğrenci vizesi ile veya aile birleşimi maksatlı geliyorsanız vize başvurur öncesinde ilave ücret (surcharge) ödemeniz gerekmektedir. Bu miktar vize tipine ve süresine göre değişmektedir. (Öğrenci vizesi için yıllık £150, diğer vizeler için yıllık £200) Ödenecek miktar ve koşullar ile detaylı bilgiye gov.uk sayfasından ulaşabilirsiniz. Sağlık hizmetlerinde zamanında ve eksiksiz faydalanmak için bulunduğunuz bölgedeki ilk kademe sağlık kuruluşu olan GP’lere (General Paractitioner) kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgedeki GP’leri bulmak için tıklayınız.
GP ve hastanelerde randevu sistemi Türkiye’dekinden farklı işlemektedir. Hastalığınız acil değilse ilk olarak kayıtlı olduğunuz GP’yi aramanız gerekmektedir. Bu işlemi GP’ye bizzat giderek veya online olarak da yaptırabilirsiniz. Randevu için aradığınızda resepsiyon genel şikayetinizi ve telefon numaranızı kaydedip sizi bir doktora yönlendirir. Genel olarak telefonunuzu kapattıktan sonra bir doktor arayarak şikayetlerinizi dinler ve durumunuza göre ya tavsiyede bulunur yada size randevu verir. Problemin aciliyet göstermediği durumlarda (örneğin: siğil tedavisi, saç dökülmesi vb.) randevular bir iki hafta sonraya verilebilmekle birlikte GP’deki hasta yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak enfeksiyon, ağrı, ruhsal hastalıklar vb durumlarda aynı güne de randevu verilebilir veya sizi 111 acil yardım hattına yönlendirebilir.
Acil durumlarda ise yapılacak bir kaç işlem mevcut. Birincisi; en yakın hastanenin acil servisine gidebilirsiniz. Bu durumda şikayetinizin aciliyetine göre uzun süre (4-5 saate kadar) hastanede bekleme durumunuz olabilir. İkincisi; 111’i arayabilirsiniz. 111, 7/24 uzman personel tarafından hizmet vermektedir. Şikayetinizi dinledikten sonra sorular sorarak durumunuzu detaylandırmaya ve yapılması gerekenleri anlamaya çalışırlar. Sonuçta size ambulans yönlendirmekten, tıbbi tavsiyeye varan bir süreç işletirler. Üçüncüsü ise; her türlü hayati durumda (yangın, kaza, yaralanma, adli olay) aranabilen 999’u arayabilirsiniz.
Tüm sağlık hizmetlerinde, yeterli seviyede İngilizceniz yoksa, size tercüman ayarlamak zorunluğu vardır. İngiltere’ye uzun süreli gelmeyi düşünüyorsanız gelmeden önce dişlerinizle ilgili sorunları halletmeniz faydalı olacaktır zira İngiltere’de (genel olarak Batı Avrupa’da) diş tedavileri çok pahalıdır. Gelir gelmez de en yakın GP’ye pasaportunuzla giderek ve müteakiben bir diş polikliniğine kayıt yaptırmanız sonrasında yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarında size zaman kazandıracaktır. İngiltere’de 6 ayda bir ağız sağlığı kontrolü yaygın biçimde uygulanmaktadır. Kaydınızı yaptırıp ilk randevunuza gittikten sonra dişlerinizde sorın olmasa dahi 6 ayda bir kontrole çağırılmanız olağandır.